Faaliyetlerinde çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan zarar verebilecek ya da doğal kaynakları kirletebilecek unsurlar bulunduran işletmeler Gayri Sıhhi Müesseseler olarak tanımlanmaktadır. Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları açısından bu işletmeleri birinci sınıf, ikinci sınıf ve üçüncü sınıf olarak üç grupta sınıflandırmaktadır.
Gayri Sıhhi Müesseseler için iş yeri ruhsatı alınırken, tesisin yeri ve sınıfı dikkate alınarak Belediyeler ve Özel İdareler gibi yerel idareler yetkili kılınmıştır. İş yeri ruhsatı işlemlerinde, çevre kirliliğini önlemeye yönelik katı, sıvı ve gaz atık kontrolleri ile işçi sağlığı ve güvenliği ve yangın güvenliği gibi tedbirlerin yeterliliği kontrol edilmektedir. Ayrıca tesisin faaliyeti süresince çevre danışmanlık gereksinimleri doğrultusunda alınan izinlerin ve süreçlerin takibi yapılmakta, tesislerin kayıtları düzenli olarak tutulmaktadır. Ruhsatsız işyeri açmak ve işletmek yasaktır; bu nedenle ruhsat alınmadan faaliyete geçen işletmeler yerel idarelerce kapatılır.
ALYA ÇEVRE DANIŞMANLIK; işyeri açma ve çalışma ruhsatı, diğer adıyla GSM ruhsatı alınması sürecinde hizmet vermekte olup, tüm büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri ve diğer kurumlar nezdinde yürütülmesi gereken tüm süreçlerde belge hazırlığı ve takip desteği sağlamaktadır.